Przejdź do treści

Pizza

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 220 ml ciepłej wody
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Drożdze z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Powstały rozczyn łączymy z mąką, dodajemy oliwę i sól. Ciasto wyrabiamy kilka minut do powstania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie możemy przygotować tandyr do pracy. Ciasto dzielimy na 4 części, z których tworzymy okrągłe placki pasujące na kamienie do pizzy (średnica maksymalna: 24 cm). Następnie dekorujemy dodatkami według uznania. Pizzę wkładamy do tandyra na czas 6-7 minut.


Ważne: w trakcie pieczenia pizzy nie nakładamy małej pokrywki!

WIELKA PROMOCJA! WYBRANE MODELE TANDYRÓW 15% TANIEJ! Odrzuć