Przejdź do treści

Pieczona kaczka

    Składniki:

    • wypatroszona, umyta kaczka
    • 500 g mielonego mięsa
    • 500 g grubo startej marchewki
    • 1 jajko
    • 1 cebula
    • 3 ząbki startego czosnku
    • natka pietruszki
    • 1 szklanka obranych orzechów włoskich
    • sól, pieprz
    • sos sojowy

    Przygotowanie:

    Do mięsa mielonego dodajemy kolejno marchewkę, czosnek, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki, orzechy, jajko i przyprawy. Powstałym farszem wypełniamy kaczkę i zszywamy ją. Kaczkę nacieramy sosem sojowym.

    Przygotowaną tuszę umieszczamy w dobrze nagrzanym tandyrze. Zamykamy wszystkie pokrywy i gotujemy 45 – 50 minut. Przed podaniem usuwamy szwy.