Przejdź do treści

Kurczak tandoori

    Składniki:


    • kurczak w całości lud udka
    • 1 mały jogurt naturalny
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 2 ząbki czosnku
    • sok z cytryny
    • 0,5 łyżeczki chilli
    • 0,5 łyżeczki czerwonej papryki
    • 0,5 łyżeczki kardamonu
    • 0,5 łyżeczki cynamonu
    • 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
    • 0,5 łyżeczki pieprzu

    Przygotowanie:


    Mięso myjemy i nacinamy. Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Do dużej miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz wymieszane przyprawy. Kurczaka nacieramy powstałą marynatą i wstawiamy do lodówki na 3 – 4 godziny lub na całą noc. W tandyrze pieczemy przez ok. 20 – 30 minut. Dla uzyskania chrupiącej skórki piec kilka minut bez pokrywy pieca.