Przejdź do treści

Chlebek Naan

    naan

    Składniki:
    • 250 g. mąki pszennej
    • 20 g. świeżych drożdży
    • 1 jajko
    • 25 ml ciepłego mleka
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka oleju
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka soli

    Przygotowanie:
    Do przesianej mąki dodajemy cukier, drożdże i ciepłe mleko. Odstawiamy na 10 minut. Do powstałej masy dodajemy resztę składników i rozrabiamy tak długo, aż powstanie nam elastyczna masa (w razie potrzeby dodać wodę lub mąkę). Zostawiamy do wyrośnięcia na czas 1 godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto i tworzymy mniejsze placki o średnicy maksymalnie 20 cm i smarujemy wodą z jednej strony, aby dobrze przykleiły się do ścian tandyra. Gotowy chlebek zwiększa swoją objętość i odrywa się od powierzchni pieca.