Tandyr (tandoor, tandoori)
to szamotowy piec do gotowania
lub gliniane palenisko wywodzące się
z Azji Środkowej.
Bardzo różnorodny pod względem budowy i przeznaczenia.
Tandyry często można spotkać
w formie nieruchomej, tzn. wykopane w ziemi lub wymurowane w kształcie beczki.
Obecnie stały się popularne w formie przenośnej do użytku w przydomowym ogródku.
Tandyry, które mamy w sprzedaży są wykonane z ogniotrwałej gliny, wypalanej
w temperaturze powyżej 1300 stopni celsjusza,
a dla wytrzymałości są pokryte metalem.
Podczas użytkowania występują na nich pęknięcia, ale stalowy korpus
z elementami kutymi mocno utrzymują piece w zwartej budowie.
Ich żywotność nie jest ograniczona.
Przy prawidłowym stosowaniu powinny służyć przez lata, a nawet dekady.
Zasada działania tandyra jest bardzo prosta:
rozpalamy piec drewnem opałowym
rozgrzewając do maksymalnej temperatury,
a następnie wkładamy do środka posiłek, który chcemy przygotować.
Proces gotowania odbywa się bardzo szybko poprzez
silne przenoszenie ciepła przez ściany pieca,
dzięki czemu potrawy zachowują swoją soczystość.
Dodatkowo zostają uwędzone przez żar
z wypalanego drewna pozostawionego w piecu.
Można w nim piec i smażyć dowolne produkty.
Unikalna technika gotowania zachwyca w coraz większej ilości krajów na świecie,
a wysokiej jakości konstrukcja pieca tworzy niepowtarzalną ozdobę naszego ogrodu.