Przejdź do treści
Promocja!

Afgański Kazan Model G+

309,00 389,00  z VAT

Afgański kazan jest odlewany z wytrzymałego stopu aluminium. Działa jak tradycyjny szybkowar z tą różnicą, że ma grubsze dno i ściany oraz zaokrąglony kształt dzięki czemu równo rozprowadza temperaturę wewnątrz. Zamknięta pokrywa doprowadza do wzrostu ciśnienia oraz temperatury do poziomu wrzenia, które przygotują potrawę w bardzo krótkim czasie.

Zasady stosowania:

  1. Nie należy pozostawiać kazana na dużym ogniu przez dłuższy czas. Zaleca się śledzić poziom ogrzewania poprzez poziom pary, która powinna się wydobywać zawsze w umiarkowanym stopniu. W przypadku dużej ilości pary podnieść zawór awaryjny lub odstawić garnek, by chwilę przestygnął, następnie kontynuować gotowanie.
  2. Nie należy skręć uchwytu do maksymalnego oporu. Pokrywę dokręcić lekko, tak aby zapobiec wyciekom i wydobywaniu się pary wokół jej obwodu.
  3. Nie należy otwierać pokrywy zaraz po zakończeniu gotowania. Po zdjęciu z ognia zaleca się odczekać ok. 1 – 2 minuty.
  4. Nie należy pozostawiać kazana bez nadzoru. Obserwacja pary jest konieczna, aby regulować ogrzewanie i dzięki temu uniknąć ekzsplozji.
  5. Nie należy wypełniać kazana do poziomu maksimum. Zaleca się uzupełnić 2/3 objętości garnka, w przeciwnym razie kawałki żywności przedostaną się przez zawory i otwory parowe. Należy zwrócić uwagę na ten warunek, gdyż wpływa na rzeczywistą pojemność afgańskiego kazana, poniżej porówanie:

 

Pojemność nominalna

Objętość rzeczywista

5 L

3 – 3,5 L

8 L

5 – 6 L

10 L

6 – 7 L

12 L

7 – 8 L

 

SKU: Brak danych Kategorie: ,
Waga5 kg
Wymiary33 × 33 × 26 cm
Wielkość

5 litrów, 8 litrów, 10 litrów, 12 litrów

WIELKA PROMOCJA! WYBRANE MODELE TANDYRÓW 15% TANIEJ! Odrzuć