Składniki:
- 4 szt. bakłażana
- 2 szt. cebuli
- 10 szt. pieczarek
- 100 ml. jogurtu naturalnego
- orzechy włoskie
- pomidory
- twardy ser
- majonez
- zielenina
- sól, pieprz do smaku
Bakłażany (cukinie też będą odpowiednie) myjemy i przekrawamy na pół. Wykonujemy z nich łódki ostrożnie usuwając środek. Aby usunąć gorycz solimy łódki i pozostawiamy na 15 – 20 min. Następnie myjemy je pod bieżącą wodą. Siatkę tandyra smarujemy olejem, rozkładamy na niej łódki z bakłażanów i wkładamy do pieca na 5 – 8 min.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: podsmażamy posiekaną cebulę na złoty kolor, dodajemy pokrojony w kostkę środek bakłażanów i drobno posiekane pieczarki, jogurt naturalny, sól i pieprz.
Wyciągamy z tandyra łódeczki z bakłażanów i napełniamy nadzieniem. Na wierzch układamy posiekane orzechy i układamy plasterki pomidora, następnie posypujemy startym serem i smarujemy cienką warstwą majonezu.
Ponownie umieszczamy bakłażany na siatce tandyra i pozostawiamy w piecu na 10 – 15 min.
Przed podaniem opcjonalnie sypiemy ulubione posiekane zioła.