Składniki:
- 400 g filetu z kurczaka
- 300 g niedużych borowików
- 10 gałązek rozmarynu
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki papryki mielonej
- 2 łyżki masła
- sól dla smaku
Grzyby oddzielamy od nóżek i kroimy kapelusze na ćwiartki. Każdą ćwiartkę borowika smarujemy masłem.
Filet z kurczaka kroimy na kawałki podobnej wielkości. Usuwamy liście z gałązek rozmarynu zostawiając
tylko górne i moczymy gałązki w zimnej wodzie. Usunięte liście rozmarynu mielimy, dodajemy do nich sól,
mieloną paprykę oraz oliwę z oliwek. Do powstałej marynaty dodajemy kurczaka i pozostawiamy na kilka minut.
Na gałązki rozmarynu nabijamy na przemian zamarynowanego kurczaka i grzyby.
Powstałe szaszłyki rozkładamy na ruszcie tandyra. Pieczemy w piecu ok. 10 – 15 min.