Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 220 ml ciepłej wody
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Drożdze z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Powstały rozczyn łączymy z mąką, dodajemy oliwę i sól. Ciasto wyrabiamy kilka minut do powstania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie możemy przygotować tandyr do pracy. Ciasto dzielimy na 4 części, z których tworzymy okrągłe placki pasujące na kamienie do pizzy (średnica maksymalna: 24 cm). Następnie dekorujemy dodatkami według uznania. Pizzę wkładamy do tandyra na czas 6-7 minut.
Ważne: w trakcie pieczenia pizzy nie nakładamy małej pokrywki!